Beneficii afine: ce transformari in bine aduc organismului tau

Distribuie și prietenilor tăi!

Afinele sunt in topul fructelor aliate pentru organismul nostru, deoarece ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate: de la capacitatile sale antioxidante extraordinare, la sprijinul pentru un creier sanatos, precum si pentru un sistem cardiovascular mai eficient.

Afinul, conform denumirii sale stiintifice Vaccinium myrtillus L.; Fekete afonya; Heidelbeere, este un arbust de mici dimensiuni (10-15 cm) pe care il regasim preponderent in zona montana. Se aseamana destul de mult cu Merisorul, insa spre deosebire de acesta frunzele de afin cad in fiecare toamna.

Afine proprietati

Asa cum spuneam anterior, afinele se remarca printr-o concentratie mare de antioxidanti si alte substante care ajuta la buna functionare a organismului, precum si la o incetinire a imbatranirii celulelor.

Frunzele de afin contin 10% taninuri, cantitati mici de arbutozid, acid chimic, miristic si palmitic, cricolina, derivati flavonici, acizi triterpenici, tiamina, saruri minerale.

Fructele de afin contin 5-10% taninuri de natura catehica, circa 30% zahar invertit. Componentele active din fructe sunt antocianii, pigmentii coloranti de natura glicozidica, printre care cei mai reprezentativi sunt delfinidina, cianidina, petumidina si malvidina, glicozati cu diferite zaharuri si, in total, alti 15 compusi.

Fructele de afin contin si sarurile minerale: potasiu 50 mg%, calciu 10mg%, fosfor 8 mg%, sulf 8 mg%, magneziu 6 mg%, mangan 3 mg%, fier 1 mg%.

Vitamine in afine: A, B6, C, E, K.

  • Vitamina C – cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este unul dintre antioxidantii predominanti in fructele de afine. Esentiala pentru intretinerea pielii, muschilor si oaselor.
  • Mangan – ajuta metabolismul si ansamblul antioxidant al organismului;
  • Vitamina K – esentiala pentru coagularea sangelui.
  • Cupru – O dieta prea saraca in cupru poate avea efecte adverse asupra sanatatii inimii.

Ce nutrienti gasim in 100 de grame de fructe de afine: circa 60 de calorii, 82% apa, 0,7 proteine, 14,5 grame carbohidrati, 10 grame zahar, 2,4 grame fibre, 0,3 g grasimi.

Sa vedem asadar, pentru ce sunt bune afinele si cum le putem integra in viata noastra.

Principalii antioxidanti din afine

Quercetina – afinele se numara printre principalele surse de quercitina, acest antioxidant avand o buna capacitate de a sustine sistemul imunitar.

Miricetina – un alt antioxidant cu efecte beneficice asupra sanatatii celulelor.

Delfinidin – compus organic natural, tot din clasa antioxidantelor. Il regasim intr-o proportie de 15.17 % in afine, potrivit acestui studiu.

Cianidină 8.36 % – pigment vegetal pe care il regasim adesea in fructele de padure, si in mod special in afine.

antioxidanti-afine

În plus față de efectele lor antioxidante, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia că antocianinele stabilizează ADN-ul, îmbunătățesc secreția și sensibilitatea la insulină, și au efecte antiapoptotice, antiinflamatorii și antibacteriene.

Beneficii afine – ce spun studiile

O buna parte din efectele benefice ale afinelor au fost studiate, prin urmare putem sa exprimam cu certitudine cum ne pot ajuta aceste fructe.

Efecte genoprotective si anticancerigene

Unul din trei oameni se estimeaza ca vor avea un diagnostic de cancer o data in viata lor, potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului. In acest context, fructele de padure in general, afinele in particular, pot avea capacitatea de a sustine bunul mers al diviziunii celulare, micsorand practic sansele de cancer.

Totodata, antioxidantii prezenti in afine ofera un invelis protector celulelor, ceea ce le face mai rezistente. Acest lucru se traduce printr-o imbatranire mai lenta a celulelor si, implicit, printr-o stare de sanatate mai buna pentru intreg organismul nostru.

Protejarea sistemului cardiovascular

Cu un numar tot mai mare de boli cardiovasculare si cu o incidenta tot mai numeroasa in randul tinerilor, sanatatea inimii ar trebui sa fie un subiect important pentru fiecare dintre noi. Afinele, si din acest punct de vedere, pot juca un rol esential in sanatatea noastra. Datorita compusilor naturali numiti polifenoli, cat si datorita potasiului si magneziului pe care le contin, afinele ajuta vasele de sange mici – capilarele, in a-si mentine flexibilitatea si functionarea normala.

De asemenea, tensiunea arteriala este tinuta sub control, iar nivelul de colesterol este usor diminuat, mai ales la persoanele care mananca multa carne. Studiile au aratat, de asemenea, ca afinele reduc sansele de a deveni obez, daca sunt consumate in cantitati mici, dar cu regularitate.

Efecte antiinflamatorii – beneficii afine

Afinele pot constitui un remediu foarte bun si in cazul infectiilor urinare. Practic, substantele antioxidante actioneaza impotriva adezinei, o proteina care permite bacteriei patogene Escherichia coli sa adere la celulele mucoasei intestinale. Astfel, bacteria este tinuta departe.

Totodata, utilizarea frunzelor de afin in tratamentul diareilor este justificata prin prezenta tainurilor.

beneficii sanatate afine

Afinele tin diabetul departe

Frunzele, cat mai ales fructele de afin, au fost folosite de secole in ameliorarea simptimelor asociate cu diabetul. Cele mai vechi scrieri in acest sens sunt din anul 685, cand o serie de fitoterapeuti au facut un top al celor mai folositoare plante pentru a tine glicemia sub control. Afinul ocupa locul 4.

Ceea ce fac din afine un aliat impotriva diabetului este tocmai continutul scazut de zahar din ele, in comparatia cu bogatia de nutrieti si antioxidanti (15 grame de zahar la suta de grame de fructe).

Potrivit unui studiu pe animale, din 1996, în care extractul de frunze de afin dizolvat în apă și alcool a fost administrat șoarecilor diabetici indusi de streptozotocin (3 g/kg/zi timp de 4 zile), s-a observat o scădere semnificativă (26%) a glucozei plasmatice.

Mai exista un mod prin care afinele ne ajuta sa diminuam riscul de a face diabet. Stim ca obezitatea este un factor de predispozitie puternic pentru diabetul de tip 2. Polifenolii din fructele de padure, si din afine, ajuta la prevenirea obezitatii prin inhibarea enzimelor digestive, cum ar fi lipaza, reducand astfel absorbtia grasimilor.

Oase mai sanatoase

Structura osoasa are de castigat de pe urma vitaminelor si nutrientilor din afine. De exemplu, vitamina C ajuta la mentinerea unui nivel optim de colagen, iar vitamina K previne pierderea calciului.

De asemenea, textura generala a pielii se mentine mai tanara datorita consumului de afine.

Ochi mai sanatosi si o vedere mai buna

Lista de beneficii ale afinelor este una lunga si include inclusiv aspecte ce tin de buna functionare a sistemului ocular. Exista numeroase studii despre efectele pozitive ale afinelor asupra tulburarilor oculare, precum cataracta, retinopatia, degenerescenta maculara si vederea nocturna.

De exemplu, intr-un studiu efectuat pe 50 de pacienti cu cataracta usoara, s-a aratat ca stimularea cu antocianine de la afine, impreuna cu vitamina E, timp de 4 luni, a avut o rata de succes de 97% in prevenirea progresiei cataractei.

Citeste si: Radacina de brusture cu alcool: tinctura miraculoasa pentru sanatate

Efecte neuroprotectoare

Functiile neuromotorii si cognitive beneficiaza de o protectie suplimentara datorita efectelor antiinflamatoare si antioxidante pe care le au afinele. De asemenea, fructele de padure, in general, au capacitatea sa ajute la eliberarea dopaminei, imbunatatind totodata si comunicarea neuronala.

Beneficii afine pentru cei care fac sport

Cu totii ar trebui sa facem sport, pentru a ne mentine corpul tonifiat si sanatos. Daca iti supui muschii la exercitii fizice, e bine sa stii ca afinele sunt un aliat al tesutului muscular, ajutandu-l sa se recupereze mai repede.

Afinele, cu siguranta, pot avea o plaja si mai larga de efecte beneficii pentru organism, insa acestea sunt cele mai importante. Consumul de afine, precum si de orice alt fruct, nu trebuie exagerat. Daca puteti include de cateva ori pe luna afine in alimentatia dumneavoastra este foarte bine.

cultura-afine

Afinele contraindicatii

Un consum frecvent de afine poate genera anumite efecte adverse, mai ales daca persoana in cauza are o serie de probleme de sanatate. De aceea, este important sa cunoastem si ce contraindicatii pot avea afinele.

In primul rand, pentru persoanele care iau medicamente anticoagulante, este benefic sa discutati cu medicul dvs. daca si in ce cantitati putem consuma afine, deoarece vitamina K prezenta in aceste fructe de padure poate avea efecte adverse la coagularea sangelui si poate interfera cu anumite medicamente.

Daca ati suferit recent o interventie chirurgicala ar fi bine sa va consultati cu medicul daca puteti consuma afine, deoarece ele pot induce modificari asupra nivelului de glucoza din sange.

Ca multe alte produse si legume, si afinele pot cauza alergii. Senzatii de mancarime, usturime, eruptii cutanate, care apar dupa consumul de afine ar trebui sa va puna un semn de intrebare. Apelati la medic daca simptomele nu se amelioreaza in termen de 24 ore de la oprirea consumului de afine.

Medicamentele pentru diabet pot si ele interfera cu afinele, deoarece aceste fructe scad glicemia. Pot exista astfel cazuri de o scadere prea mare a nivelului glicemic din sange. Discutati cu medicul dvs. ce cantitate de afine puteti consuma in acest caz.


Distribuie și prietenilor tăi!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Lasă un răspuns