Telina este una dintre putinele legume care au un continut relativ ridicat de vitamina E, responsabila pentru buna functionare a ochilor, creierului, pielii, precum si a sistemului reproducator.
Mai mult decat atat, telina este bogata in potasiu, ceea ce ajuta organismul in eliminarea acidului uric, fiind recomandata in afectiunile renale si ale cailor urinare ca si in prevenirea si combaterea reumatismului.
Iata cateva retete delicioase de salate cu telina pe care le puteti prepara acasa:
Salata de telina cu maioneza
Ce avem nevoie: 1 telina mare, 2 mere, o cana cu maioneza (2 galbenusuri, 1 pahar ulei, 1 lingurita mustar, zeama de lamaie, sare).
Mod de preparare: Se curata telina si merele, se spala si se rad prin razatoarea mare. Se amesteca imediat cu maioneza dinainte pregatita, se potriveste cu sare.
Dupa gust in salata se poate adauga si un morcov ras, iar maioneza poate fi inlocuita partial sau total cu smantana sau iaurt, salata devenind astfel mai dietetica.
A doua reteta de salata de telina cu miez de nuca si mere acrisoare
Ingrediente necesare: 2 teline, zeama de la o lamaie, 100 g miez de nuca, 3 mere acrisoare. Pentru sos: 4 linguri de maioneza, sare, piper, 1 praf de zahar, 4 linguri de smantana. Pentru garnitura: 8 frunze salata, 4 visine din visinata
Pregatire: Se toaca nucile pastrandu-se 8 miezi pentru garnitura. Se curata merele, se taie in sferturi, se scot samburii. Se curata si se spala telina. Merele si telina, date prin razatoarea mare, se amesteca intr-un vas cu miezii de nuca tocati si cu zeama de lamaie.
Intr-un alt vas se amesteca maioneza cu sare, piper si zahar adaugand smantana. Se amesteca apoi cu salata. Se lasa acoperita timp de 20 minute la frigider.
Frunzele de salata se spala, se curata si se lasa la scurs. Pe o salatiera se pun cate 2 frunzulite de salata verde, asezate sub forma de cupa, in care se pune salata de telina. Se garniseste cu miezii de nuca ramasi cu boabele de visine.
Salata de telina cruda – a treia reteta
Ce avem nevoie: 3 teline, 2 mere acre, zeama de la o jumatate de lamaie, 150 g branza telemea sau svaiter, 125 g miez de nuca. Pentru sos: 1 pahar maioneza, 3 linguri de iaurt, 1 lingura pasta tomate (ketchup) sare, piper. Pentru garnitura: 3 tomate.
Mod de preparare: Radacinile de telina se spala, se curata de coaja si se taie in felii subtiri. De asemenea, merele se curata, se scot samburii si se taie tot in felii subtiri care se stropesc cu zeama de lamaie pentru a-si pastra culoarea.
Nucile (din care se pastreaza 12 miezi pentru garnitura) se toaca marunt si se amesteca maioneza cu iaurtul si pasta de tomate, se adauga sare si piper si se toarna peste salata. Se lasa 30 minute acoperit, la frigider.
Intre timp se spala tomatele, se scot semintele si se taie in sferturi. Cu feliile de rosii si cu cei 12 miezi de nuca se orneaza salata cand se mananca.
O alta reteta cu salata verde sau varza rosie
Puteti prepara o salata de telina si cu castraveti murati – iata de ce avem nevoie: 2 teline mari, 2 oua, 2 castraveti murati, 4 linguri ulei, 2 linguri zeama de lamaie sau otet, cateva foi de salata verde sau varza rosie, sare.
Mod de preparare: Telina se spala, se curata, se da prin razatoarea mare si se pune in salatiera. Dintr-un galbenus fiert tare si un galbenus crud, se prepara o maioneza care apoi se subtiaza cu zeama de lamaie.
Se taie marunt castravetii, se amesteca bine cu maioneza si se toarna peste telina din salatiera. Se potriveste cu sare, se netezeste suprafata si se garniseste cu foi de salata verde sau varza rosie taiata ca taiteii. Se presara deasupra albusul fiert tare, tocat marunt. Se serveste imediat.
Salata de telina cruda – a cincea reteta
De ce avem nevoie: 2 teline mari, 2 rosii, 1 morcov, 1 mar, 1 radacina patrunjel, 4 fire ceapa sau usturoi verde, 200 g spanac, un sfert de sfecla rosie, 3-4 fire de tarhon, 4 linguri ulei, o jumatate de lingura de otet, sare.
Preparare: Telina, morcovul, patrunjelul, sfecla si marul se curata, se spala si se dau prin razatoarea mare. Spanacul se curata, se spala in mai multe ape, se opareste cu apa sarata, se scurge si se toaca.
Ceapa si usturoiul verde se curata, se spala si se taie bucatele. Rosiile se spala si se taie felii rotunde. Se pun ingredientele intr-o salatiera, se sareaza, se amesteca. Se stropesc apoi cu ulei si otet, se presara cu tarhon spalat, tocat marunt si se amesteca din nou foarte bine.
A sasea reteta de salata de telina
Ce avem nevoie: 2 teline mari, 2 rosii, 1 castravete proaspat, 2 mere, 200 g visine, 1 salata verde, 1 varf de cutit zahar pudra, 4 linguri smantana, 1-2 linguri zeama de lamaie, sare.
Mod de preparare: Telina si morcovul se curata, se spala si se dau prin razatoare. Castravetele se curata, se taie in doua de-a lungul, se scobeste mijlocul pentru a se inlatura semintele si se taie felii.
Rosiile se spala, se introduc pentru cateva clipe in apa clocotita, se decojesc si se taie felii. Merele se curata si se taie felioare subtiri, sau se dau doar prin razatoarea mare.
Visinile spalate se curata de samburi. Salata se desface foaie cu foaie si se spala in cat mai multe ape. Cateva foi se lasa pentru garnitura, iar celelalte se taie fideluta.
Citeste si: Radacina de brusture cu alcool: tinctura miraculoasa pentru sanatate
Se pun toate produsele in salatiera, se stropesc cu zeama de lamaie, se presara cu zahar si sare, se amesteca totul cu smantana. Salata se garniseste in jur imprejur cu foi de salata verde si boabele de visine si se serveste imediat.
Salata de telina fiarta
Va prezentam si o salata de telina fiarta. Ce avem nevoie: 2 teline mari, 2 oua, 3 linguri ulei, 1-2 linguri zeama de lamaie sau otet, 1-2 lingurite mustar, 3 linguri masline, sare, piper, putina verdeata.
Mod de preparare: Telina se spala, se curata, se taie betisoare subtiri si se fierbe 8-10 minute in apa sarata care a dat in clocot dupa care se scoate intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga bine.
Intre timp se fierb ouale tari si dupa ce s-au racit se curata si se toaca marunt. Separat se prepara un sos din ulei, mustar subtiat cu otet, sare, piper. Se pun intr-o salatiera telina scursa, ouale tocate marunt si sosul picant. Se amesteca totul bine, se garniseste cu jumatati de masline fara samburi, verdeata tocata si se serveste.
Valoarea alimentara a telinei
Radacinile de telina au o valoare nutritiva ridicata deoarece contin: 1,4% proteine, 0,3% lipide, 5,9% glucide, 1% celuloza. La 100 grame de telina de radacina se regasesc: 7-8 mg vitamina C, 0,05 mg vitamina B1, 0,04 mg vitamina B2, 2,6 mg vitamina E, 0,1 mg vitamina K, 340 mg potasiu, 130 mg sodiu, 36 mg calciu, 1 mg fier, 35 mg fosfor.
Radacinile, petiolii si frunzele de telina contin cantitati insemnate de uleiuri eterice.
Trebuie retinut ca frunzele si petiolii de telina au un continut de saruri minerale si vitamine de 1-1,5 ori mai mare decat radacinile.
Foto: Nourishedkitchen.com
Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook: