Venin de albine beneficii: la ce se foloseste si ce afectiuni trateaza

Distribuie și prietenilor tăi!

Veninul de albine are o serie de beneficii pentru organismul uman, daca este folosit cu prudenta maxima, in doze mici. Nu trebuie sa uitam ca acesta are o toxicitate mare si se poate utiliza doar in anumite afectiuni – asadar nu trebuie considerat un panaceu universal.

Exista creme pe baza de venin de albine, dar unele persoane aleg sa fie intepate de albine, in anumite locuri de pe corp, pentru a urma o anumita procedura. Tineti cont ca acest lucru poate sa fie periculos, deoarece oricand se poate declansa o alergie care sa puna viata in pericol. De aceea, recomandam ca intepaturile cu venin sa se realizeze doar de medici, dupa ce s-a discutat cu pacientul beneficii / contraindicatii.

Apicultorii sunt cei care sunt cei mai obisnuiti cu intepaturile albinelor cat si cu reactiile pe care le produc. Locul intepat se inroseste, se inflameaza, devine fierbinte; inflamatia tine 2-3 zile la persoanele neobisnuite, apoi totul intra in normal.

Zonele sensibile la intepaturile de albine

Organismul omului are cateva locuri sensibile la intepaturi, cu reactii mai puternice, chiar si la cei obisnuiti: sunt cele de la tampla, limba si cea mai periculoasa la ochi.

Locul intepaturii, dupa scoaterea acului, se tamponeaza cu otet, ulei de cuisoare sau cartofi taiati felii si stropiti cu otet, frunze de patrunjel, de melisa sau de busuioc.

Aplicarea tratamentului cu venin, cifrele indica numarul de albine ce se aplica bolnavului in zona respectiva.
Aplicarea tratamentului cu venin, cifrele indica numarul de albine ce se aplica bolnavului in zona respectiva.

Esential este ca imediat sa se scoata acul, care se ridica de jos in sus cu unghia. Daca s-ar prinde cu degetele vezica se stoarce in locul intepat tot veninul din ea marind astfel efectele dureroase. Numai cand intepaturile se aplica intentionat, ca tratament, acul se lasa pe loc pana la 20 – 25 minute.

Intepatura la ochi poate duce la pierderea vederii, daca nu se iau imediat masuri: cu unghia sau cu partea groasa a unui ac mai lung se misca lateral vezica cu venin pentru a o desprinde din tesut fara sa se zgarie corneea. Cu cat este mai repede retrasa, cu atat mai bine.

Preintampinarea unor asemenea accidente periculoase se face lucrand cu o masca de voal prinsa la palarie. Pentru evitarea intepaturilor la maini se folosesc anumite solutii.

Folosirea veninului de albine: ce reactii provoaca organismului

Exista dovezi potrivit carora, de mii de ani apiterapia (intepaturile cu venin) au fost folosite pentru unele afectiuni. Potrivit profesorului N. Artemov, actiunea veninului induce un anume raspuns al organismului, inclusiv prin marirea secretiei interne a glandei hipofize si a capsulei suprarenale.

Veninul actioneaza puternic asupra organismului datorita acidului formic anil, care are o actiune bactericida. De asemenea, se mareste hemoglobina (globule rosii, albe), se micsoreaza vascozitatea si coagularea sangelui. Totodata, se stimuleaza miocardul, normalizeaza tensiunea arteriala si misoreaza colesterina din sange.

Poradin explica faptul ca veninul de albine mareste afluenta sangelui in cele mai mici capilare, mai ales spre organul bolnav. Are o actiune favorabila inclusiv asupra metabolismului micsorand cantitatea de colesterol in sange (aspect important in arteroscleroza).

Cercetatorii englezi au stabilit ca veninul de albine contine o enzima din categoria liosomelor, care are actiune de restabilire a componentei initiale a acidului hialuronic; la fel articulatia bolnava isi recapata functionarea normala, caci lichidul sinovial devine la fel de vascos ca cel al omului sanatos, iar ungerea acestor articulatii se face normal.

intepatura albina venin
Venin de albine beneficii Foto: Clinicaladvisor.com

Tot in lista de beneficii ale veninului de albine notam: si in afectiune nervoase da rezultate bune. Explicatia este oferita de cercetatorul dr. Saine: „Veninul scade instabilitatea diferitelor parti ale sistemului nervos central. Aplicand veninul de albine se demonstreaza ca unul din campurile sale de actiune este formarea reticulara a cropului cerebral”.

„În cadrul unor boli sistemice, cum ar fi, de exemplu: lupusul eritmatosistemic. Un alt gen de afecțiuni în care veninul și-a dovedit eficiența sunt acestea care implică o afectare a structurii nervoase”, a explicat Cătălina Crăciun, medic apifitoterapeut, potrivit Digi24.

Venin de albine beneficii

Sa trecem in revista principalele beneficii pentru organism ale veninului de albine.

Stimulent pentru circulatia sangelui

Persoanele cu o circulatie deficiata a sangelui pot face, la recomandarea medicului, tratamente repetate cu venin de albine. Asa cum am prezentat anterior, veninul are in componenta sa mai multi compusi care ajuta la regenerarea capilarelor de sange.

Antiinflamator natural

Cei suferinzi de boli articulare, reumatici, pot avea in veninul de albine un aliat.

Tratamentul reumatismului se practica si el cu venin de albine. Reumatismele simple sau poliarticulare, sciatice invechite si alte forme, lumbago si spondiloze rebele se vindeca si prin apiterapie.

Conform unor cercetatori (Saine), artritele si reumatismele nu sunt boli ca atare, ci simptome locale ale tulburarilor generale. Veninul, prin el, contine un factor de penetratie care actioneaza asupra glandei hipofize si a glandelor suprarenale.

Efecte anti-imbatranire si de relaxare musculara

Datorita regenerarii sistemului circulator, veninul de albine – sub forma de creme de aceasta data – in doze mici sau foarte mici – are capacitatea sa ajute tesuturile sa isi pastreze elesticitatea, la fel si musculatura.

Veninul de albine este anticoagulant

venin albina

Exista multe persoane care iau anticoagulante din cauza unor probleme medicale cardiovasculare: tromboze etc. Administrat cu prudenta si doar de catre medic, veninul de albine este de folos in tratamentul de recuperare fiind anticoagulant.

Venin de albine beneficii: Reglarea ritmului cardiac

Datorita dilatarii vaselor si scaderea tensiunii arteriale, ritmul cardiac poate fi reglat si cu ajutorul unor doze precise de venin de albine. Doar medicul va poate recomanda un asemenea tratament, daca nu exista alte boli asociate care pot interfera negativ.

Posibil tratament al HIV-ului

In prezent, exista cercetari care mentioneaza ca melitina, o substanta din veninul de albine, are capacitatea sa distruga virusul HIV.

Cum se realizeaza tratamentul cu venin de albine

Se incepe intr-o zi, cu o singura albine, a carui ac se lasa doar cateva secunde. A doua zi se aplica tot o albina, dar cateva minute. Medicul examineaza nu doar reactia pacientului la intepaturi, ci da la analiza urina pentru a vedea daca au aparut urme de zahar sau albumina. In caz negativ, tratamentul incepe.

Aplicarea tratamentului se face zilnic, dupa doua metode: ori un tratament direct prin aplicarea albinelor in apropiere si in jurul locului dureros sau indirect aplicand acele albinelor pe anumite parti ale corpului care au o sensibilitate mai mica fata de usturimea care o da veninul.

In cea de-a doua metoda, sustinuta de dr. N. Ioiris, se aplica intepaturile albinelor pe brat, de la umar la cot, si din regiunea inghinala pana la genunchi. Se incepe in prima zi cu aplicatia unei albine la umarul stang; a doua zi se aplica doua albine; a treia zi se fac trei intepaturi in coapsa dreapta etc., deci in circuit pana in ziua a zecea cand se fac 10 intepaturi in locul respectiv.

Se face apoi o pauza, iar tratamentul se poate reincepe dupa inca 50 zile, in care se aplica in fiecare zi doar cate trei albine, tot in circuit, dupa aceeasi schema. In felul acesta tratamentul este de durata, cu aplicatii de albine timp de 64 zile, cu cele 4 zile de pauza, in care bolnavul primeste in total aplicatia a 205 albine.

Sursa informatii:

Const. L. Hristea, membru de onoare al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania; L.S. Padurean – ABC Apicol.

Lee JD, Park HJ, Chae Y, Lim S. An overview of bee venom acupuncture in the treatment of arthritis. Evid Based Complement Alternat Med. 2005;2(1):79-84.


Distribuie și prietenilor tăi!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Lasă un răspuns