Vin de coacaze: cum sa-l prepari ca sa te bucuri de o savoare deosebita

Distribuie și prietenilor tăi!

Vin de coacaze – daca nu ati incercat deja, ar fi momentul sa degustati acest sortiment, deoarece pe langa savoarea sa inconfundabila este si un bun medicament – consumat bineinteles cu masura. Curata sangele de toxine si colesterol, fiind totodata si un bun diuretic.

Exista mai multe retete de preparare, in functie de cerintele consumatorilor cu privire la intensitatea culorii, taria alcoolica si gust. Pentru preparare este nevoie de un vas de fermentare (butoias sau damigeana) foarte curat, dezinfectat (oparit) care poate fi inchis etans.

Vin de coacaze: prepararea acestuia

Fermentarea trebuie sa se faca fara prezenta aerului, pentru a se evita otetirea. De aceea se va utiliza un dop perforat prin care este posibila trecerea unui furtun de cauciuc ce va sta cu partea libera in permanenta intr-un vas de apa.

Astfel, se asigura izolarea fructelor de aerul atmosferic si evacuarea gazului (CO2) ce se formeaza in cazul fermentatiilor alcoolice.

Fermentatia poate incepe de la sine, dar se poate adauga si o mana de drojdie de bere in cantitate de circa 10 grame pentru 10 kg de coacaze.

Temperatura favorabila fermentatiei este de 15-18 grade Celsius, iar daca se depaseste 25 grade Celsius sucul trebuie racit. Fermentatia incepe dupa minim 4 zile si, in functie de cantitatea de zahar din suc, poate dura in total 10-12 zile.

Citeste si: Tratament naturist pentru anemie

In perioada fermentatiei tumultoase, cand se formeaza mari cantitati de spuma, este bine ca vasul de fermentatie sa fie umplut doar in proportie de 80% din intreaga capacitate.

Reteta I de preparare a vinului de coacaze

Se cantaresc 10 kg de coacaze, ce se aduc la fierbere cu 25 litri de apa, la care se adauga 6 kg de zahar. Dupa dizolvarea zaharului si racirea acestui amestec, se adauga 30-40 grame de drojdie de bere dizolvata in putina apa calduta.

Dupa incetarea fermentatiei si limpezire, se trage in sticle si se astupa cu dopuri.

Reteta II

Coacazele se zdrobesc si se amesteca cu un sirop compus din 2,5 l apa si 0,450 grame de zahar, pentru fiecare kilogram de fructe.

Daca se mareste cantitatea de hazar la 0,550 – 0,650 kg se obtine un vin dulceag, iar daca se mareste la cantitatea de 0,800 – 1 kg se obtine un vin dulce.

Reteta III

Se dizolva 1 kg de zahar in 2 litri de apa, apoi se adauga 1 l de suc de coacaze, obtinut prin presarea si stoarcerea boabelor bine coapte.

Pastrand aceste proportii se poate prepara orice cantitate de suc. Fermentarea dureaza 3-4 saptamani, dupa care vinul se trage intr-o damigeana curata si se tine intr-un spatiu racoros timp de 3-4 saptmani, pentru limpezire.

Vinul limpezit se trage apoi in sticle care se astupa cu dopuri de pluta.

Valoarea terapeutica a coacazelor

Valoarea alimentara este ridicata deoarece contine la 100 grame: 9,5 g zaharuri, 2,1 grame acizi, 0,9% proteine, 0,6% cenusa, 56 g calciu, 4,5 mg fier, 35 mg fosfor, 316 mg potasiu, 2,8 mg sodiu, 3,5 mg zinc, 1,5 mg cupru, 3,4 mg clor, 0,01 mg fluor, 0,1 mg caroten, 0,06 mg vitamina B1, 0,01 mg vitamina B2.

Continutul mediu in vitamina C al coacazelor este de 150 mg, iar al vitaminelor PP si B6 este insemnata.


Distribuie și prietenilor tăi!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Lasă un răspuns